tiistai 19. marraskuuta 2019

vinkkejä arkeen, mistä aikaa liikuntaan?

Moi! Otin itseäni niskasta kiinni ja tulin kirjoittamaan jo nyt uutta postausta. Multa on kyselty miten ehdin harrastaa niin paljon liikuntaa. Ehdinkö mitään muuta tehdäkään vai onko koko elämä liikuntaa ja töitä. Multa on myös kyselty vinkkejä miten saada rytmiä ja tasapainoa perheen/töiden/ystävien/levon/treenin yhdistämiseen. Tässä jotain mun omia oivalluksia ja netistä eri lähteistä etsittyjä vinkkejä.
Tällä hetkellähän treenaan maltilisesti, mutta "kisakautena" treeniä kertyy paljonkin viikossa.
Paljon riippuu tietysti elämäntilanteestakin. Jos on pienet lapset ja mahdollisesti heidänkin harrastukset ja työt yms, silloin on ihan eri tilanne.Toki monet kykenee silloinkin rytmittämään arkeaan, mutta silloin on usein tukiverkosto tärkeässä asemassa. Nykyään tuntuu, että Mulla on niin paljon lisä aikaa, kun ei tarvitse kuskata poikia harrastuksiin ja hankkia heille hoitajia kun harrastaa tai lähtee vaikka rentoutumaan. Nostan kaikille ruuhkavuosien keskellä oleville ja paljon treenaaville hattua, minä en silloin jaksanut säännöllisesti treenata. Oma aika tuli tärkeäksi kun pojat oli isompia.
Mulla on siis 16 ja 20 vuotiaat pojat. Aikaa olisi touhuta heidänkin kanssaan, mutta arvatkaa haluavatko he kovinkaan paljon viettää aikaa vanhan äidin kanssa..
On siis hyvä, että olen keksinyt lisääntyneelle vapaa-ajalle järkevää tekemistä, etten ihan hunningolle ole ajautunut ;)
Aamulenkit. Mä tykkään treenata aamuisin.



En kovin pitkiä lenkkejä ja treenejä, mutta pienetkin, lyhyet treenit on todella hyviä. Aamulenkit  piristää, vaikka saattaa olla hankala nousta ylös aiemmin. Mulla auttaa suunnittelu. Pistän lenkkikamat tai treenivaatteet valmiiksi sohvalle ja puoliunessa vedän aamulla kamat niskaan ja treenaamaan.Nopeasti ne silmät aukeaa ja treenin jälkeen fiilis on aina hyvä.
Yksi hyvä keino saada liikuntaa lisää arkeen on työmatkoista osa liikkuen jos mahdollista.tässä linkki 2015 tekemääni postaukseen nykyään en enää juo kahvia ennen aamulenkkiä, vesilasillinen riittää.
Mä kävelen usein osan työmatkasta. Hyppään aiemmin bussista tai kävelen jonkin matkaa ennen kuin hyppään bussiin. Varaan työmatkaan tietty tuolloin enemmän aikaa, Mutta esim 30 min aikaisemmin töihin lähtö ja silloin liikkuminen on ainakin minusta helppo ja hyvä keino saada lisää liikuntaa päivään.
 tässä Marja Hintikan keinoja liikkua pikkulapsi arjessa Katselin monia blogipostauksia ja lehtijuttuja aiheesta ja aikalailla samoja juttuja niissä on, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Itse olen myös huomannut, että eri asiat sopii eri elämäntilanteessa. Nyt kun ei tarvitse viedä lapsia hoitoon tai hakea sieltä, voin tehdä aamulenkin tai jäädä suoraan töistä treenaamaan. Toki mulla on ollut mies kokoajan mukana jakamassa vastuuta , mutta kyllä nyt on silti helpompi olla itsekäs ja miettiä omia harrastuksiaan. Minkälainen elämän tilanne sulla on? Miten saat treenattua, miten aika riittää?Nyt kun tuli uudet ukk instituutin liikuntasuositukset niin niistäkin huomaa, että lyhyetkin treenit on hyviä ja tärkeitä.
Pikku treenit usean kerran viikossa on tosi hyviä.Voi myös tehdä parikin treeniä päivässä jos sellainen sopii sulle. Joskus teen aamulla 30 min lihaskuntottreenin ja juoksen illalla töiden jälkeen. Tai juoksen 45 min aamulla ja illalla teen kotitreenin. Kotitreenit on ihan pop! Ei tarvitse lähteä mihinkään , vaan voi treenata milloin vaan omassa olkkarissa.klik. Mä teen usein venyttelyjä ja joogaa ja koordinaatioita yms silloin kun katson telkkaria. Oon niin adhd, että pelkkä sohvalla rojotus ei oo hauskaa, pyörin ja touhuan jotain jatkuvasti. Toki välillä on ihanaa levätä ja katsoa leffaa tms, en mä silloin minnekään ravaa.. Sarjoihin oon jotenkin harvoin hurahtanut, tai jaksanut seurata vuositolkulla.




Netistä löytyy paljon treenejä, puhelimeen saa ohjelmia ja instagramissa blogeissa yms on vaikka kuinka paljon treenejä ja ohjeita. Tässä Nanan vinkkejä kiireiseen arkeen
Lataa hyvää musaa tai hyvä radiokanava puhelimeen tai kuuntele äänikirjaa tai podcastia, silloin on mukavampi liikkua. Kaverin kanssa lenkkitreffit on myös hyvä vinkki saada itsensä liikkeelle jos on löytänyt aikaa liikkumiseen.https://keventajat.fi/terveys/vireytta-vuorotyohon/ . Mä tein aikoinaan yövuoroja ja silloin kävin usein uimassa tai vesijuoksemassa suoraan yövuoron jälkeen. Nyt kun mietin, en varmaan enää jaksaisi treenata suoraan yövuoron jälkeen, silloin koin, että nukuin paremmin kun olin treenannut suoraan yövuoron jälkeen.


Mulla ainakin on aikaa, miettii ja katsoo vaikka kalenterin kanssa, kyllä sitä aikaa on kun etsii ja priorisoi. Kun joskus on vaan puoli tuntia aikaa niin treenaan nopean hiit treenin, saa hikeä pintaan helposti, eikä mene kauaa aikaa.20 min intensiivinen treeni ja pikasuihku ja vola! Tässä vinkkejä vuorotyöläisen aikataulutukseen
Mulle viikonloput on mahtavaa treeniaikaa, mutta myöskin rentoutumisen aikaa. Ihan hyvin ehtii käydä pitkällä lenkillä ja vaikka kävelyllä ja myös nähdä ystäviä tai viettää aikaa perheen kanssa.Jos saa perheen ja ystävät liikkeelle yhdessä, mikä sen parempi. Mä saan välillä siskon mukaan kävelylle ja vanhemmat lähtisivät useamminkin jos pyytäisin. Pojat Lähtevät salille jos löydetään sopiva aika ja Juoksussa mulla on tosi paljon kavereita.Tässä jotain vinkkejä,ei varmasti mitään uutta , mutta näillä vinkeillä mä oon aikatauluttanut arkea. Oisko sulla jotain vinkkiä?Mä meen nyt kuorsaamaan. Palaan taas, kivaa viikon jatkoa sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!