sunnuntai 25. elokuuta 2019

auringonpaistetta,kauniita maisemia ja hyvää fiilistä, helsinki maraton 2019

Moi! Nyt se on juostu, Helsinki maraton 2019. Päivä oli kertakaikkiaan upea ja fiilis on edelleen mahtava. Yritän saada kirjoitettua ymmärrettävästi, sori jo etukäteen jos teksti on poukkoilevaa, olen vaan aikamoisessa maraton kuplassa tällä hetkellä.
Hermoilu alkoi Perjantai iltana kun lähdin hakemaan omaa ja parin kaverin numerolappua ja paitoja.Soitin kampin kauppakeskuksessa Tiinalle paniikkipuhelun ja se rauhoitti kovasti. Illalla söin porsaan leikkeitä ja valkosipuliperunoita tosi myöhäiseksi päivälliseksi/illalliseksi.
Pikku venyttelyt ja iso lasi vettä ennen nukkumaan menoa (joo, tyhmää, yöllä sai juosta vessassa) muutenkin olin juonut runsaasti vettä, vissyä, mehua yms. viikon aikana. Tankkasin ti-to syömällä enemmän hiilareita kuin yleensä.


Nukuin yön hyvin, n 7h(koska aikainen herätys) ja heräsin pirteänä ja innokkaana. Koska kello oli vasta vähän yli kuusi, ei ollut nälkä yhtään, mutta söin kuitenkin puuroa pähkinöillä
ja banaanilla ja join kupin kahvia. Kun olin pukenut vaatteet päälle ja laittanut aurinkorasvaa söin vielä kaura proteiini jugurtin.
Tiina ja miehensä Jouni hakivat minut seitsemältä ja matka kohti Eiran meripuistoa alkoi. Koukattiin vielä Suvi kyytiin tikkurilasta ja sitten mentiin. Join matkalla vissyä ja söin pähkinöitä. Oli kiva fiilistellä matkalla tulevaa koitosta ja purkaa jännitystään. Jouni jatkoi töihin ja me muut lähdettiin tapahtuma alueelle fiilistelemään tulevaa.
Nähtiin paljon tuttuja, voi että on ihana tuntea niin paljon saman henkisiä ihmisiä ja tutustua uusiin. Juoksupiirit on isot.
Kuvailtiin selfieitä, juotiin kahvit ja höpöteltiin kaikenlaista. Vessassa piti käydä pariin otteeseen ja sitten vein vaatteet säilöön ja lähdettiin kohti lähtöaluetta. Join ennen lähtöä vielä pillimehun ja viskasin purkin roskikseen ja kuvailin  videon lähdön tunnelmasta. Etsin 4h30 min jänikset ja asettauduin heidän lähelleen. Samaan aikaan lähti myös puolimaraton ja löysin vähän ennen lähtöä puolimaratonille lähtevän juoksututtuni Terhin.
Lähdettiin liikkeelle hitaasti, koska alku oli ruuhkainen. Kun päästiin liikkeelle etsin hyvän paikan jänisten takaa ja annoin mennä. Juteltiin Terhin kanssa niitä näitä ja fiilis oli hyvä. Koko ajan tuntui siltä, että pitäisi mennä kovempaa, vaikka aikaisemmin olin miettinyt 4h30min aikaakin liian kovaksi. Juomapisteillä otin kupin urheilujuomaa ja vettä. Vettä heitin osittain päähäni ja käsiini ja osan join. Geelejä otin 5 matkan aikana ja söin kaksi palaa banaania ja 6 palaa suolakurkkua ja suolaa otin muutaman kerran. Välillä olin edellä jäniksiä ja välillä peesissä.N. 11 km kohdalla mies oli tsemppaamassa ja toi kotiin unohtuneet kuulokkeet ja suolaa.  Fiilis oli hyvä ja askel kevyt. n. 4 km ennen puolimaratonin maalia jänis kehoitti Terhiä lähtemään Kiihdyttelemään, koska askel näytti keveältä. Sanoin , että minä jatkan jänisten peesissä, koska vielä on matkaa. Jotenkin kuitenkin aloin kiihdyttelemään ja sain Terhin kiinni ja ohitinkin vielä ennen hänen maaliaan. Huudeltiin tsemppejä ja jatkoin matkaa hyvällä mielellä. Juomapisteillä kävelin rauhassa samalla juoden ja syöden ja sitten taas juoksuun. Fiilistelin ja nautin matkasta. Olin aikataulusta edellä ja annoin mennä, kun tuntui helpolta. Vähän ennen kolmatta kierrosta tuli vaikea kohta. Jouduin tsemppaamaan tosissani, etten alkanut kävelemään tai heittäytynyt kivetykselle istumaan. Jalat oli pökkelöt. Huutelin tutuille, että on vaikeaa ja jalat tönköt. Sain hyvät tsempit ihanilta kavereilta ja sain uutta virtaa. Vauhti oli kuitenkin hidastunut selkeästi, välillä sain vähän vauhdista kiinni, mutta sitten tuli mäki ja oli pakko ottaa pieniä kävelypätkiä. Pistin kuulokkeet päähän ja etsin spotifystä juoksulistani ja fiilis nousi heti. Köpöttelyä, juoksua, krampin tunnetta, iloa, epätoivoa, tsemppausta kuului viimeisiin kilsoihin. Katsoin kellosta, että 4h30 min alitus on mahdollinen, mutta se vaati juoksua ja jalat oli edelleen tönköt. Mietin kuitenkin, että enkka paukahtaa joka tapauksessa , koska 4h34 oli edellinen ja sen alittaisin jos en joutuisi konttaamaan viimeistä 3 kilometriä. Fiilis nousi kokoajan . Maali lähestyi ja ilo nousi päällimmäiseksi. Hitto mä teen sen ! Maraton numero 5 on kohta totta! Vähän ennen 41km kohtaa 4h30min jänisporukka ohitti minut. Jänis herra nappasi minua olkapäästä ja tsemppasi mukaansa. Ihan en jaksanut heidän peesissä roikkua, ihan näköetäisyydellä kyllä. Näin siskon vähän ennen maalia ja sain siitä voimaa pieneen loppukiriin.
Ihan mahtifiiliksellä maaliin tuulettaen! 4h30.50 oli bruttoaika ja jouduin odottelemaan iltaan ennen nettoajan löytymistä kun maratonin sivut oli kaatuneet. Illalla selvisi, että olin alittanut niukin naukin 4h30 ja aika oli 4h29.56.
Ihan mahtava päivä, ihania ihmisiä juoksemassa ja kannustamassa, ilma oli ihana ja reitti kulki kauniissa maisemissa. Olin haaveillut 4h30 alituksesta ja se tuli. Kolmen vuoden takainen ennätys 4h34.27 oli mennyttä. Kaksi viime vuotta olen juossut lähemmäs viiden tunnin aikoja, joten siihen nähden parannus oli melkoinen. Kaikkein parasta juoksussa oli, että fiilis pysyi koko ajan hyvänä, vaikka jalat oli välillä tönköt, tunsin iloa siitä, että etenin ja sain fiilistellä maratonia kauniissa elokuisessa helsingissä.
Halailtiin tuttujen kanssa maalialueella ja juteltiin ja fiilisteltiin mennyttä kisaa.

Pääsin Tiinan ja Jounin kyydissä kotiin ja fiilistely jatkui autossa.
Kotona otin päiväunet ja söin hyvin. Illalla käytiin kavereiden kanssa parilla oluella ja ihmettelin hyvää oloani, yleensä olen ollut maratonien jälkeen ihan poikki.
Sunnuntai aamuna heräsin hyvällä fiiliksellä ja suht kivuttomana. Kaksi rakkulaa varpaissa, pieni hiertymä nivusessa ja pientä jäykkyyttä jaloissa, muuten olo tosi hyvä. Olen fiilistellyt koko päivän mahtavaa eilistä päivää. Kaikki sujui niinkuin pitikin. Nyt nautin hyvästä fiiliksestä ja lepäilen ja palailen rauhassa treeneihin kun siltä tuntuu. Illalla käytiin Tiinan kanssa palauttavalla kävelyllä kuusijärvellä.
Olitko mukana Helsinki maratonilla eilen, vai jossain muualla? Miten meni?
Nyt mun on mentävä nukkumaan, huomenna taas arki alkaa.  Kivaa viikkoa sulle!

2 kommenttia:

olis mukavaa saada kommentteja!