maanantai 7. lokakuuta 2019

kohti parempaa oloa ja jaksamista, mun vinkit ja oivallukset ruokaremonttiin

Moi! Taas venähti kirjoitusväli, sori siitä. Otin pari viikkoa kevyemmin, ja vieläkin mennään keveämmin ja rakennetaan peruskuntoa. Jotenkin tuntui hassulta alkaa kirjoittaa treenipäiväkirjaa, kun oikein mitään ei tapahtunut. Tai siis mietin niin, mutta kun aloin kelaamaan viime viikkoa, tulihan sitä liikuttua, aika paljonkin. Kävelin yhteensä 14.8km


useassa osassa ja hölkkäsin 17.2km 2 .lla lenkillä


, lihaskuntoa kehonpainolla 2x yhteensä 55min


ja venyttelin 1h15 min . Kello on taas sitä mieltä, että kunto alkaa laskemaan, mutta ohjeiden mukaan mennään ja haluan tehdä ohjelman mukaan , silloin näkee miten paljon kehittyy, kun treenaa tavoitteellisesti pt.n avulla jo syksystä lähtien. Ainakin saa peruskuntoa vahvistettua, eikä tule vain haahuiltua ilman päämäärää, niinkuin yleensä.
Elämäntaparemonttia olen siis tehnyt tässä vuoden alusta. Kaikista tärkein ja suurin juttu mun kohdalla on ollut ruokavalion muuttaminen. Mun ruokavalio on ollut sekaisin jo kauan, välillä vedin tiukkaa dieettiä ja välillä annoin mennä mitä mieli teki. En ole siis mikään asiantuntija, missään tapauksessa. Olen kuitenkin tällähetkellä ihan hyvässä jamassa ja tyytyväinen syömisiini. Toki vieläkin on viilattavaa, mutta nyt pystyn jo luottamaan siihen , että jos ja kun herkuttelen, palaan ruotuun , enkä heti heitä hanskoja tiskiin. Uskon ja toivon, että tällä tiellä jatkan loppuikäni. Nyt olo on ainakin niin energinen ja hyvä, etten halua lipsahtaa takaisin. 
Multa on kyselty vinkkejä ja keinoja millä onnistuin. Mulla ei oo mitään ihme keinoja eikä taikasanoja. Kaikki tietää, miten laihtuu. Syö vähemmän kuin kuluttaa. Mutta balanssi ja siinä pysyminen on vaikeampaa, jollain kaalikeittodietillä saa varmasti nopeita tuloksia, mutta ei kestäviä. Ajattelin jakaa muutaman itselleni tärkeän jutun ja oivalluksen, jospa niistä olisi vaikka jollekin muullekin apua tai keksii itselleen sopivan keinon. 
1. ateriarytmi. Tää on ollut tosi tärkeä juttu. Syön 3-4 tunnin välein, vähemmän kerrallaan kuin ennen, mutta järkevämmin ja runsaammin päivän mittaan, koska olen lisännyt kasviksia paljon aterioihin. Syön siis yleensä aamiaisen, välipalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan.
2. runsas aamiainen.



Söin ennen vähän aamupalaa, usein vain riisikakkuja. Toki välillä enemmänkin, mutta nyt aamiainen kuuluu kaikkiin aamuihin ja on tosiaan tärkeä alku päivään. Jos menen aikaisin töihin, saatan jättää aamiaisen kokonaan töihin, mutta yleensä syön jo jotain pientä kotona, esim hedelmän tai proteiini kaurajugurtin yms. Töissä syön sitten runsaammin. Esimerkki aamiaisia :1.klo 6.40 2 riisikakkua ja margariinia iso lasi vettä ja 2 kuppia kahvia ja mandariini.klo 8.00 2,5dl kaurapuuroa marjasoseella, 1 kananmuna ja näkkileipä ja lasi vettä.
2. klo 7.30 1 banaanilettu (2 kananmunaa ,1 banaani ja öljyä paistamiseen) pakastemarjoja osittain sulatettuna. Iso lasi vettä ja kuppi kahvia. klo 8.30 kuppi kahvia kaurasämpylä kalkkunaleikkeellä ja kurkkua,tomaattia ja salaattia ja lasi vettä.
3. klo 6.40 skyr siemenillä, iso lasi vettä ja kuppi kahvia ja omena. klo 8.00 neljän viljan puuroa 2.5dl voisilmällä ja porkkana, kuppi kahvia ja lasi vettä. 
3. kasvisten , marjojen, hedelmien ja vihannesten lisääminen päivään.




  Joka aterialla jotain näistä, tai kaikkia vähän. Päivällisellä ja lounaalla on n. puolet salaattia ja / esim pakastekasviksia. Välipaloilla ja aamiaisella ja iltapalalla marjoja ja hedelmiä. 
4. varautuminen ja suunnittelu. En osaa vielä kunnolla valmistella pitkäksi ajaksi aterioita, mutta mietin kuitenkin valmiiksi olenko menossa jonnekin suoraan töistä, tai esim jos illalla on lenkki, varaudun siihen syömällä töissä runsaan välipalan ja siirrän päivällisen lenkin jälkeen. Töissä mulla on välipaloja mukana ja nappaan esim rahkan tai banaanin mukaan jos menen suoraan jonnekin ja pääsen syömään vasta myöhemmin. Jos ruokailuvälit venyy liikaa, tulee sorruttua epäterveelliseen välipalaan helpommin. 
5. viikonlopun vapaampi ja sallivampi syöminen. Mulle herkuttelu on tärkeää ja jos kiellän kaikki herkut kokoajan, se ei kanna pitkälle. Nyt kun viikonloppuna on sallittu herkuttelu, ei tule ahmittua vaan nautiskelee pienemmistäkin määristä.
Tässä näitä mulle tärkeitä oivalluksia ja asioita minkä avulla olen saanut ruokavaliota kuntoon ja ruokaremonttia oikeaan suuntaan. Jatkan samaan malliin ja opettelen vieläkin järkevämpää ruokailua ja yritän saada ruokarytmin automaatioksi ja , että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio tulee helposti ja on useimmiten valintana. Haluan voida hyvin ja jaksaa juosta ja elää aktiivista elämää. Jos vielä saa painonkin ja ulkonäön itselleen tyydyttäväksi se on vain plussaa, mutta ei ole se tärkein juttu. Tässä kuvia ennen remppaa



Ja tässä tän hetken tilanne -10kg tammikuusta.




Nyt on taas kello niin paljon, että on lähdettävä nukkumaan. Palaan pian . Juoksujalkavipattaa instagramista löytyy enemmän syömisistä, stooreissa usein päivän ruokia ja ateriakokonaisuuksia. 
Onko sulla jotain vinkkejä elämäntaparemonttiin/ruokaremppaan? Mikä on toiminut sulla? 
Kivaa viikkoa sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!