lauantai 13. syyskuuta 2014

sieniretkellä sipoonkorvessa(sis tattirisoton reseptin)







tänään lähdin ilmaiselle sieniretkelle sipoonkorpeen.ajelin autolla muutaman kilsan kun siellä on navigaattori,muuten en ois löytänyt..nyt tiedän missä paikka on.meitä oli noin seitsemänkymmentä eri ikäistä wannabe sienestäjää.osa tunsi jonkin verran sieniä ja sitten oli samanlaisia uuveloita niinkuin minä,eli ainoat tuntemani sienet on kärpässienet ja herkkusienet kaupan hyllyllä.kuljin aika lähellä ohjaajaa,ja kipaisin aina kysymässä,mikä tää on voiko syödä?sainkin saaliiksi tatteja ja pari haperoa ja rouskua ja yhden kehnä sienen.vanhempani just kehuivat kehnäsieniä ja ohjaaja pariskuntakin kertoi sen olevan erinomainen sieni,harmi kun en löytänyt enempää.kalevan sivuilta lainattu kuva.
mun lähellä kulkeneet naiset kertoivat heille kertyneen kilsoja vajaa kuusi,suurinpiirtein siis mullekin varmaan tuli rauhaisaan tahtiin nauttien ihanasta syys säästä .
olin niin intona retkestä,että piti heti kaivaa tattiresepti esiin ja tehdä tattirisottoa ensimmäistä kertaa elämässäni.http://www.maku.fi/reseptit/italialainen-tattirisotto tuolta löytyi resepti jota noudatin täysin
Italialainen tattirisotto
MU
GL
Resepti: Maku 06/2006

Italialainen tattirisotto


Tee näin

30 min
  • Kuumenna öljy kattilassa tai pannulla. Lisää voi ja riisi, sekoittele ja anna riisien paahtua läpikuultaviksi.
    Lisää tattiviipaleet sekä sipulisilppu. Anna kuullottua ja paahtua kevyesti. Lisää valkosipuli sekä valkoviini. Hämmennä riisiä ja sieniseosta niin, ettei riisi pääse palamaan pohjaan. Lämpö on hyvä pitää mietona. Lisää nestettä vähitellen ja anna risoton hautua hiljalleen napsahtavan kypsäksi. Tattirisoton kuuluu olla lusikoitavan löysää.
    Mausta italialainen tattirisotto parmesaanilastuilla, persiljalla, suolalla ja mustapippurilla.
    ihanaa ja helppoa!! koko perhe tykkäsi kovasti,ja sainpahan jo kauan hyllyssä tönöttäneen valkoviinin hyötykäyttöön,vielä jäi,ehkä illalla maistan lasillisen.kylkeen tein valkosipulileipiä,osan pelkästään ja osan tomaatilla ja vuohenjuustolla http://saatanallinensoppatykki.blogspot.fi/2010/03/lampimia-leipia.html

Perusohje tähän hommaan:
  • Leipää; Minä käytän usein tähän tarkoitukseen täysjyväleipää, josta leikkaan paksuja siivuja. Myös esimerkiksi ruis-paahtoleivästä saa todellla hyvää uunissa.
  • Oliiviöljyä.
  • Valkosipulia oman maun mukaan.
  • Yrttisuolaa (Herbamare on parasta)
     Levitä leipäsiivut uuninpellille.

    Tee sitten mausteseos. Kaada kippoon esimerkiksi 1dl oliiviöljyä. Raasta, murskaa tai pilko valkosipulia oman maun mukaan, minä laitan yleensä 1-2 yksikyntistä, tai vaihtoehtoisesti n. 4 kynttä. Yrttisuolaa kannattaa laittaa vain hivenen, ehkä n. 1tl Pippuria saman verran, ja yrttejä reilusti oman maun mukaan. Se on simppelisti siinä.

    Nyt kauhomaan lusikalla mausteista öljyä leipien päälle. Itse tykkään laittaa reilusti, että leivät pysyvät osittain jopa mehukkaina uunissa. Öljyä joutuu välillä sekoittelemaan, kun mausteet tuppaa valumaan pohjaan.

    Sitten vain uuniin, 200° ja sen aikaa, että leivät ottavat mukavasti väriä pintaan.
  • Pippuria
  • Yrttimausteita, esim Oregano, Basilika, Timjami
  •  
täyttävämpi versio
  • Tuoretta tomaattia
  • Tuoretta basilikaa
  • Pötkylä Vuohenmaitojuustoa
Levitä ensin öljyseos. Viipaloi sitten tomaatti siivuiksi ja asettele leivän päälle. Hienonna päälle tuoretta basilikaa. Leikkaa vuohenmaitojuustosta paksut siivut tomaattiviipaleiden päälle.
hyviä oli nääkin !sopi hyvin risoton kanssa ja oli sitten vähän täyttävämpi satsi. kävely teki hyvää,huomenna taas jotain liikehdintää,kyllä se alkaa olla jo paremman puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!