keskiviikko 17. joulukuuta 2014

menieren tautiko?

Huonovointisuus,korvien humina ja kaikuminen sekä huimaus paheni eilen ja menin illalla peijakseen päivystykseen.Odotin siellä 3 tuntia ennen kuin pääsin lääkäriin.Aika surkea olo oli ja kävin välillä kastelemassa naamaani vesssan lavuaarissa ja ulkona vetämässä raitista ilmaa keuhkoihin.Lääkäri tutki tosi hyvin ,kyseli ja mun piti kävellä varpaillaan ja silmät kiinni yms ja kun katsoin lääkärin osoittamaan yhteen pisteeseen,silmät "vipatti".Lääkäri tuli siihen tulokseen,että toden näköisesti mulla on menieren tauti.
majakka
Menieren tauti on sisäkorvan sairaus, jolle on tyypillistä
 • sairaan korvan ajoittainen humina
 • huonokuuloisuus ja
 • huimaus
Tautia kutsutaankin usein kolmen H:n sairaudeksi. Taudinkuvan esitti ensimmäisen kerran jo vuonna 1861 ranskalainen lääkäri Prosper Ménière.
Vaikka tauti on ollut tunnettu jo runsaan sadan vuoden verran ja sitä on uutterasti tutkittu yhä, vieläkään ei taudin perussyytä varmuudella tunneta. Taudin syntymekanismina on nesteturvotuksen kehittyminen sisäkorvaan, mutta tarkkaa selitystä sille, miksi nesteturvotus kehittyy, ei ole vielä selvitetty. Syitä on etsitty niin tulehduksista, vammoista kuin stressistäkin. Joskus tauti periytyy.
Meni tuki sivuilta kopsattu.
Aika monet oireet sopii minulle,kuulokin tuntuu huonommalta ja toi humina ja paine on ärsyttävää. Sain lääkkeet ja kehotuksen menemään terv keskukseen tammikuussa,tarkastuttamaan olot lääkkeiden kanssa ja verenpaineen joka vieläkin koholla.
Helpottavaa tietää,ettei mulla ole aivoperäistä eikä sydänperäistä.Noista sivustoista löytyi paljon tietoa ja olen tyytyväisenä lukenut,ettei oireet ole jatkuvia ja tämän kanssa voi ja pitää liikkua.Jos oireet ei vieläkään helpota,lähete korvalääkäriin lisätutkimuksiin.
Ainakin eilen jo sairaalassa aloittamani pahoin vointilääke on helpottanut oloa,huimausta on vielä,mutta olisiko sekin paranemaan päin?Toivotaan!

Menieren tautia esiintyy yhtä paljon miehillä ja naisilla, yhtä usein oikeassa kuin vasemmassakin korvassa. Tautiin sairastumisikä vaihtelee 25 vuodesta 55 vuoteen. Tautiin sairastutaan tavallisimmin keski-iässä 40-60 -vuotiaana. Alle 20-vuotiailla Ménièren tauti on harvinainen.
Menieren tautiin sairastuu vuosittain noin 2 500 henkeä. Diagnoosi on noin 30 000:lla ja varmentamattomia Ménièreä sairastavia arvioidaan Suomessa olevan noin 70 000.
Menieren tautia sairastavalle tärkeää:
 • Terveet elämäntavat ja hyvä kunto
 • Vähäsuolainen ruoka
 • Riittävä uni
 • Stressin välttäminen
 • Tasapainoharjoitukset
 • Huimauskuntoutus
 • Lääkitys
 • Tarvittaessa kirurgiset toimenpiteet
 Näillä mennään ja huomenna toivon voivani niin hyvin,että pääsisin ulos kävelylle.Tulen hulluksi täällä kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!

Lomat ja flunssa lusittu, takaisin arkeen mars!

Moikka! Täällä taas. Oli yllättävän rankkaa palata töihin joululoman ja sairastelun jälkeen. Jaksoin kyllä työt, mutta illat olin aikalailla...