Lukijat

perjantai 7. joulukuuta 2018

jäykkiksen vennyttelyopas osa 1: helpot koko kropan venytykset

Moi! täällä ollaan taas blogin äärellä. Viimeksi aika kiukkuisin fiiliksin, nyt iloisena, mutta väsyneenä. Säikäytin muutaman kaverinkin luulemaan, että purnasin heille, kun olivat huolissaan kommentoineet ja kyselleet olojani. En toki siitä suuttunut! Minulle saa ja pitääkin kommentoida! Sain vaan pari asiatonta viestiä, jotka oli todennäköisesti tarkoitettukin harmistuttamaan ja suututtamaan minua. Ajattelin ensin aloittaa taistelun heitä vastaan.. mutta sitten rauhoituin ja annoin heidän olla omissa oloissaan. Eivät siis olleet minulle ennalta tuttuja, enkä heihin kovasti halua tutustuakaan. Tämä siis tästä aiheesta. Paitsi, haluan kiittää kaikkia ihanista ja herättelevistäkin kommenteista. Monet epäilivät ylikuntoa, minä en halua sitä uskoa, toki tarkkailen oireita. Olen ravannut lääkärissä moneen otteeseen, kun mun verenpaineet on huidellut taivaissa, sykkeet on heitelleet,on huimannut ja ollut pahoinvointia. Verenpaine lääkitystä on nyt viilattu moneen kertaan ja toivotaan, että nyt alkaa menemään ohi. Ei ole oikein selvinnyt mikä on ollut vialla, mutta toivotaan, ettei mitään vakavampaa löydykään. Verenpainetta aletaan nyt tutkimaan ja se toivottavasti saadaan kuriin tulevaisuuttakin ajatellen, näillä paineilla ei juosta.Eikä tehdä paljon muutakaan pidemmän päälle.
 Niin ihana olo, kun ei pyörrytä ,eikä päätä särje kokoajan. Todella uskon ja toivon, että tämä alkaisi menemään ohi. Mulla on kauhea hinku ulos, ei vielä juoksemaan vaan rauhassa ihastelemaan raitista ulkoilmaa. Se on nyt viikonloppuna akendana, poistua neljän seinän sisältä ulos raittiiseen ulkoilmaan, edes pieneksi ajaksi kerrallaan.
Tämän kerran blogikirjoitus aihe oli kuitenkin kehonhuollossa. Mulla on kehonhuolto joulukalenteri facebookissa. Halusin tällä kertaa herätellä itseäni ja muita tärkeään venyttelyyn ja muuhun kehonhuoltoon. Mähän olen puupökkelö. Lapsena olin venyvä ja taipuva , teininä leikattiin selkä ja sitten onkin aikuisena ollut aika vähäistä venyttelyn osalta. Aloitin venyttelemään säännöllisesti vasta, kun alkoi tulemaan kivuliaita jumeja ympäri kehoa. Vieläkin on vaikeaa ryhtyä venyttelemään säännöllisesti, olenkin jättänyt rullat, pallot ja maton ihan esille, että ne on helppo ottaa esiin ja kun vielä kalenterissa lukee kehonhuolto niin on tullut tehtyä.
Olen hätähousu ja kärsimätön ja välillä ottaa päähän, kun venyttelyssä kehittyy, mutta hitaasti. Sitäpaitsi mun on hankala keksiä uusia venyttelyjuttuja, olisi niin helppo jumittaa aina tutuissa ja turvallisissa venytyksissä ja jooga asanoissa. Se ei kuitenkaan kehitä, vaan pitää venytellä monipuolisesti. Onneksi netistä löytyy paljon vaihtoehtoja erilaisiin sessioihin. Mä teen paljon treenaa kotona.comin kautta, siellä on hyvät ohjeet ja video pyörii kokoajan, että pystyy tarkistamaan onko asento oikea.
Ajattelin etsiä monipuolisia kehonhuoltoliikkeitä kalenteriin jaettavaksi ja kotona tehtäviksi, jospa siitä se omakin venyttely innostus lisääntyisi. Joka päivä tulee siis yksi liike tai pieni sarja ja viikon päätyttyä tehdään kaikki putkeen. helppoa vai mitä! Ajattelin laittaa tänne blogiin aina viikon sarjan. Tästä siis alkaa pökkelön vetreytys kohti uutta vuotta :) tai ainakin tsempataan lisäämään kehonhuoltoa arkeen. Tuu mukaan! Jos sulla on asiat hyvin ja olet vetreä ja taipuisa, uskon, että kuitenkin saatat löytää näistä yksinkertaisista ohjeista itsellesi kivoja kehonhuolto vinkkejä. Suurin osa siis tosi yleisiä ja kaikki yksinkertaisia liikkeitä. Minäkin osaan, niin sinäkin osaat.  Mun kuvat näyttää sen, että en ole ihan venyvimmästä päästä, mutta eteenpäin mennään.
Tässä joulukuun ekan viikon venyttelysarja olkaa hyvät!

1. syväkyykkysyväkyykyn hyötyjä

tässä ohjeita, miten teet liikkeen oikein
syväkyykkyä on hyvä tehdä vaikka päivittäin muutama minuutti kerrallaan, itse menen kyykkyyn usein kun alkaa kiristämään takareidestä, pakarasta tai alaselkä väsyy. Mulle syväkyykky on suht helppo, mutta jos sulla kiristää akileksista tms niin voit laittaa korokkeen, esim käärityn jumppamaton kantapäiden alle.
2. risti istunta

tässä ohjeita helpottamaan asennossa olemista
vaihda puolessa välissä liikettä toinen jalka eteen. Tai jos teet lyhyet sarjat niin kummallekin puolelle yhtä pitkät venytykset.
Tämä taas ei ole minulle niinkään helppo asento, kiristää kivasti. Tässäkin voi käyttää tyynyjä niin asento on enemmänkin rentoutumista ja kropan lepuutusta .
3. kobra

kobra
tätä liikettä ei kannata tehdä pitkänä venytyksenä, vaikka muut liikkeet tekisitkin niin.  Tuo kolme rauhallista hengitystä on ihan hyvä ohje.
Tästä liikkeestä tykkään tosi paljon.
mene vatsallesi . Laita kämmenet olkapäiden alle. Nosta rintakehää eteen ja ylös. Suorista kädet rauhallisesti niin suoriksi kuin selässä tuntuu hyvältä. Nosta katsetta ylöspäin. Pysy venytyksessä 3 syvää hengitystä.
4. lapsen asento

ohjeet liikkeeseen
asetu polvillesi. tuo polvet yhteen tai avaa ne jumppamaton leveydelle. Laske ylävartalo reisien päälle tai niiden väliin. Laske otsa mattoon tai tyynylle tms korokkeelle. Rentoudu ja nyökkää leukaa rintaan. Ojenna kädet pitkälle eteen tai jos polvet on yhdessä, voit asettaa ne kropan viereen molemmin puolin. Rentouta yläkroppa ja hengittele rauhassa.
Aivan ihana asento! Mä tykkään pitää jalat leveällä ja laskeudun jalkojen väliin. Rentouttaa ja venyttää ihanasti!
5. happy baby

ohjeet ja video
asetu selinmakuulle. Nosta jalat koukussa rintakehänpäälle ja halaa niitä. Levitä polvet kohti kainaloita ja ota käsillä kiinni jalkojen ulkoreunoista. Pidä koko selkä lattiassa ja keinuttele kevyesti puolelta toiselle. (kun asento tuntuu hyvältä voit myös rentoutua paikallaan asennossa)
Lemppari! Niin ihana liike. Näyttää vaikealta, mutta ei ole!
6. selkärangan kierto

ohje ja video
mä teen tän liikkeen sekä näin kuin videossa , mutta helpompi ja jäykemmälle sopivampi on pitää kummatkin jalat koukussa.
aloita selin makuulla. Nosta toinen tai molemmat jalat rintakehän päälle. vie jalat tai jalka vasemmalle ja käsi oikealle, toisella kädellä voit painaa jalkoja maata kohti. käännä katse käden suuntaan.
Tämäkin on ihana. Yhdellä jalalla tarvitsen jalan alle tyynyt tai korokkeen, kummankin jalan kanssa onnistuu melko hyvin ilman pehmikkeitä.Tässä voi pyörittää kädellä suurta ympyrää ja kiertää kroppaa kunnolla, mutta tässä sarjassa on hyvä olla paikallaan ja rentoutua kunnolla. Tekee tosi hyvää!
Voit tehdä liikkeet staattisisina pitkinä 1-3 min venytyksinä (kobra aina lyhyenä) tai dynaamisina 10-30 sekunnin venytyksinä aina kolme kertaa peräkkäin samaa liikettä . Kaikki liikkeet peräkkäin ja 1-3 kierrosta. Kipua ei saa tuntua, toki venytyksessä tuntuu tietynlaista kipua tms.
Tässäpä nämä kaikki tällä kertaa. Kokeile ihmeessä, pökkelömpikin kykenee ja aina voi tosiaan tukea esim polvea tai hartiaa pyyhkeellä tms pehmikkeellä tai kayttää vyötä tms remmiä jalkojen venyttelyssä. Nyt otetaan venyttelyt osaksi arkea ja treenejä, vai mitä?
Mä palaan pian , viikon päästä taas näissä merkeissä. Fb, ssä ja instagramissa voit kurkkia päivittäin liikkeet tai sitten odottele ensi perjantaille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!

huh mikä reissu! Helsinki City Double

Moi! Täällä sitä ollaan, muina ultrajuoksijoina. Hitto, mä tein sen! Juoksin eilen 63.3km! Tässä rapsaa eiliseltä, se on varmasti sekava ja ...