torstai 5. maaliskuuta 2020

10 viikkoa Helsinki City Maratonille, miten treenit sujuu?

Moikka! täällä sitä taas ollaan. 10 viikkoa enää lemppari tapahtumaani helsinki city running daylle HCRD. Pikkusen taas alkaa iskemään jännitys (ei siis kunnolla vielä) ja epävarmuus, onko musta maratonille jo 10 viikon päästä. Oon nyt useamman maratonin juosseena oppinut tuntemaan itseni, tää kuuluu asiaan. Maraton on pitkä matka ja mä en pysty juoksemaan usein maratoneja, vaan tarvitsen kunnon valmistautumisen ja palautumisen sitten koitoksen jälkeen. Mulla on tuttuja jotka pystyy juoksemaan kymmeniä maratoneja vuodessa, mun paikat ei kestäisi.  Mulle sopiva määrä on ollut 1-2 maratonia vuodessa. Toissa vuonna juoksin Helsinki City Maratonin
ja wihan kilometrien 50km
. Viime vuonna juoksin Helsinki City Doublen
ja Helsinki maratonin
. Tänä vuonna olen ajatellut juosta Helsinki City Maratonin ja syksyllä ehkä masokistin unelman 100km tai wihan kilometrien 100km , riippuu, järjestetäänkö niitä tänä vuonna. Voisin kyllä mahdollisesti juosta vielä toisen maratoninkin ennen tai jälkeen 100km juoksun, riippuu palautumisista ja milloin mitkäkin tapahtumat on.
Ainut varma on HCM toukokuussa ja sinne tähtään nyt. Olen treenannut maratonia silmälläpitäen loppuvuodesta asti, vaikkakin loppuvuosi meni huonosti. Toisaalta parempi jos on pakko olla vaivoja, olkoon ne sitten hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Nyt jos saa treenata ilman vaivoja, pitäisi maratonin sujua hyvin. 
Tän vuoden treenit on sujuneet jo paremmin, tosin välillä on ollut hankaluuksia, mutta ne on ollut pieniä ja yleisesti ottaen on mennyt hyvin.
Tässä vähän yhteenvetoa alkuvuoden treeneistä. Tammikuussa juoksin 100km

. Pisin lenkki oli 19km 2h20min ja lyhyin matolla juostu 1.5km ennen salitreeniä. Treenasin tammikuussa monipuolisesti, koska mulla oli Fressikortti kuukauden käytössä.Vähintään yksi lihaskuntotreeni

joka viikko ja keskimäärin neljänä päivänä viikossa jotain kehonhuoltoa. Kävelyä tuli 43.7km . Ihan kelpo kuukausi.
Helmikuussa juoksin 125km
. Pisin lenkki oli 18.7km 2h28 min ja lyhyin 29min 4.40 km. Juoksin yhden päivän aikana 4 lenkkiä, yhteensä 29km, se oli hyvä kokeilu, sellaisia treenejä voisin tehdä uudelleen! Se ei tuntunut rasittavan niin paljon, kuin jos olisin juossut kerralla 29km ja palautuminenkin oli nopeaa. Lihaskuntotreenit jatkui kotona keskimäärin kerran viikossa ja kehonhuollotkin jatkui normaaliin tapaan

. Kävelyä tuli huomattavasti vähemmän, 25km . Ihan hyvä treenikuukausi tämäkin, vaikka olikin kurkkukipua ja niskavaivaa ,joiden takia jouduin pitämään taukoa treeneistä.
Maaliskuuta on mennyt vasta 5 päivää ja treenit on lähtenyt hyvin käyntiin! Tiistaina vedin Naisten Kympin yhteislenkkiä, juostiin ja käveltiin 8.5km 1h2km ja eilen juoksin aamulla pienen vetotreenin. 3.81km 24.14min. Alkuun ja loppuun rauhassa ja treeninä 6x1min vedot minuutin hölkkäpalautuksilla(oli pakko lyhentää treeniä, kun vetkuttelin heräämisen kanssa) Tänään vedin työpaikalla jumpan. Ensin käveltiin 2.2km 22min , sitten oli keppijumppaa, lihaskuntoa ja venyttelyä, hyvä treeni!
Huomenna aloitan Arkiwellness juoksukoulun Klik . Aika kivaa, en olekaan ennen ollut juoksukoulussa. Jotain lyhyempiä kertoja kyllä ja onhan mulla ollut pt, mutta pidemmässä juoksukoulussa en ole ollut. Voi olla, etten ihan kaikkiin pääse, kun on vähän haasteellista ehtiä yhdeksänä perjantaina 17.30 eläintrhan kentälle, mutta tarkoitus olisi mennä niin usein kuin mahdollista. Sain osallistumisen HCRD street teamin kautta.
Olen ihan tyytyväinen alku vuoteen. Hyvä fiilis ja treeni into on jatkunut. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, yritän juosta maalis ja huhtikuussa enemmän kuin muina kuukausina. Myös kävelyä aion lisätä. Kehonhuolto ja lihaskuntotreenit jatkuvat, kevään edetessä lisään loikka ja hyppyteenejä ulkona. Vetotreenejä ja erilaisia intervalleja olen pyrkinyt tekemään joka viikko 1-2 kertaa ja yhden pidemmän rauhallisen lenkin. Nämäkin jatkuu edelleen, Pidempiä Kovempivauhtisia lenkkejä pitää ottaa ohjelmaan myös, koska tavoitteena on parantaa maratonin ennätystäni jos mahdollista. Vanha ennätys on elokuulta 4h29min52sek. Vielä en uskalla edes ajatella, minkälaista aikaa yritän juosta.
Uskon kuitenkin, että näillä treeneillä ja jos tulevina kahtena kuukautena saan treenattua hyvin, hyvä ja ehjä maratonjuoksu onnistuu, ja ennätyskin on mahdollinen. Miten sun treenit on sujuneet? Mitä tavotteita sulla on?
Mä jatkan treenejä ja kerron niistä sulle instagramissa ja Juoksujalkavipattaa facebookissa ja tietty myös täällä blogissa! Kysy ihmeessä jos sulla tulee jotain kysyttävää, vastaan mielelläni jos vain osaan.
Nyt lähden nukkumaan, unihan on todella tärkeää myös! Palaan pian.Kivaa tulevaa viikonloppua sulle!

2 kommenttia:

  1. Mulla on syksyllä Himos Trail 18km. Ja Tough Viking 10km. Joku 10km lenkki varmaan myös joskus kesällä.
    En ole harjoitellut juoksua taas pätkääkään. Olen semmonen sunnuntsijuoksija että osallistun vaan. Olisihan se kiva treenata sitä juoksua mutta ihan en osaa että miten ja missä? En halua juosta asfaltilla.

    VastaaPoista
  2. Polut ja hiekkatiet onkin ihania lenkkimaastoja ja ystävällisempiä polville ja nivelille.olisko sulla mahista päästä yhteislenkeille tai juoksukouluun, voisi saada hyviä uusia vinkkejä treeneihin. Kivoja tapahtumia sullakin kalenterissa.tsempit kevääseen !

    VastaaPoista

olis mukavaa saada kommentteja!