Lukijat

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

tavotteita pitää olla, että jaksaa harjoitella= sohvalta puolimaratonille

Moi! hcr:stä on selvitty. Viikko meni kävelyiden ja lihashuollon parissa. Niska jumahti totaalisesti ti-ke välisenä yönä ja sain teippukset ja lääkkeet fyssarin avut siihen ja hoitelin kolme päivää sitä kotona. Helpompaa jo muttei ohi ole vieläkään mennyt.

Tän viikon ainoa juoksulenkki oli eilen launtaina. Yksi juoksukaverini oli lähdössä pitkikselle tapanilasta ja lyöttäydyin hänen mukaansa tavoitteena mennä reilu kymppi ja noin puolitoista tuntia. No enhän mä malttanut lopetttaa kun tuntui hyvältä ja juostiin ihanissa haltialan maisemissa. Kierrettiin joku tekojärvi, en nyt nimeä muista eli ehkä 5 km mentiin metsässä. Lopputulos oli 22km ja 2h38 min. Loisto lenkki!!


Niska kesti hyvin ja venyttelin hyvin kotona. Illalla meinasi tulla paha olo, mutta join paljon vettä ja urheilujuomaa ja tein poppareita suola vajeeseen niin johan helpotti.

Nyt kun olen päässyt pariin tavoitteeseen juoksun saralla ,10km alle tuntiin (aktiassa 56 ja risat) ja puolimaraton juosten läpi (hcr 2h15min) ajattelin kertoa vähän miten minä olen tähän pisteeseen päässyt. Tämä on minun tapani ja näin minä olen päässyt tavoitteeseen, ehkä niistä joku voi saada jotain vinkkejä.
Aloitin ensimmäisen kerran juoksemaan noin kahdeksan vuotta sitten kun aloitin laihduttamaan tammikuussa ja harjoittelin juoksemaan. Minulla oli tuolloin ylipainoa melkein 30 kiloa. Aloitin juoksemaan pienin askelin. Aiemmat yritykset oli kaatuneet liian kovaan vauhtiin heti alkuunsa. Juoksin pakkasessa ensin kävelylenkkien välissä pylvään välejä. yksi välikin nosti sykettä roimasti, mutta vähitellen huomasin enää käveleväni pari tolpan väliä. Mulla ei ollut mitään mittareita tuolloin, eli mutu tuntumalla mentiin noin 3 lenkkiä viikossa tunti -puolitoista kerrallaan. laihduin painon vartioden pisteillä ja lenkkeilemällä viidessä kuukaudessa 25 kiloa! Loput 5 putosi kesän aikana. Pysyin painossa pari vuotta ja olin melko tarkka ja välillä tosi tiukka mitä ruokaa suuhuni pistin ja vähitellen höllensin vähän (VIRHE) Lenkkeilyt jäi epäsäännollisksi ja kiloja kertyi taas vähitellen, ei onneksi niin paljon kun aiemmin (HYVÄ) mutta viime tammikuussa aloin ottamaan taas itseäni niskasta kiinni. http://juoksujalkavipattaa.blogspot.fi/2014_01_01_archive.html eli tammikuu 2014 löytyy tiedot tästä aloituksesta.
Maaliskuussa 2014 aloitin taas säännöllisen lenkkeilyn. Löysin naapurista lenkkikaverin ja aloitettiin 4-6km lenkeillä joka toinen päivä ja joka toinen päivä käveltiin. toukokuun alussa juostiin eka kymppi aikaan 1h10min. Juostiin aina meille  kovaa vauhtia. Välivaihetta ei ollut joko käveltiin tai juostiin kovaa. Toukokuussa juoksin myös naisten 10  samaan 1h 10 min aikaan.
Juoksukaverin selkä alkoi reistilla ja meidän lenkit tuli epäsäännöllisiksi. Kesällä pyöräilin paljon ja mökillä tein ulkona kahvakuula jumppaa ja lihaskuntotreenejä. Juoksu kilometrejä ei kesällä hirmuisen paljon tullut, toki jonkin verran.

   

Elokuussa huutelin fb juoksufoorumi sivuilla itselleni pitkän ja hitaan lenkin juoksukavereita. Yllättäen sain monta vastausta ja aloin juosta eri ihmisten kanssa pitempiä ja rauhallisia lenkkejä. Mun ongelmaksi oli tullut kaavoihin kangistuminen eli juoksin liian usein samaa reittiä samaa tahtia ja kyllästyminen uhkasi. Jo ensimmäinen lenkki ihan lähistöllä asuvan kaverin kanssa osoitti, että pystyn kevyesti juoksemaan pitkään jos vauhdit tiputetaan alas. Juostiin ensimmäisellä pitkikellä vantaanjoen vartta yhteensä 19km ja edellinen ennätys pituus oli ollut 11km. Vauhti oli 7.30 ja tuntui hyvältä. Vitsi miten ihanan maailman löysinkään kun tajusin, ettei aina tarvitse tampata samoja maaastoja ja voi mennä rauhassa ihaillen maisemia.
Kävin elokuun lopussa midnigh runissa, ihana massa tapahtuma!Paljon porukkaa, mutta hyvin pystyi omaa juoksuaan juoksemaan. aika oli ennätys tulos 1.03!
Löysin paljon uusia lenkkikavereita ja liityin muihinkin fb;n juoksusivuihin. Aloin tekemään vetoja ja mäkitreenejä. Marraskuussa alkoi aktia maantie juoksucup. Menin ekaa kertaa lappukuoksuun ja tavoittelemaan kympin aloitusta ja 57.38 tupasahti tauluun! Jes siistiä!
Osallistuin marrasputkeen ja juoksin joka päivä vähintään yhden 20min lenkin. 230km tuli marraskuun tulokseksi, se oli paljon mun juoksuihin nähden. Rankka mutta kiva kokemus juosta joka päivä edes pieni lenkki. Mitään kremppaa ei tullut.
Joulukuussa juoksin yksin ja kavereiden kanssa.
talvella juostiin metsälenkkejä parin lähellä asuvan kaverin kanssa. Metsälenkit on hyvää vaihtelua, ja vauhti hidastuu väkisin, rankkaa se on silti kun pitää kiipeillä ja ja katsoa mihin jalkansa pistää.
Pistin taas alkuvuodesta ruokailut suurennuslasin alle ja kiloja onkin lähtenyt n. 4kg ja senttejä on lähtenyt myös.
Aloitin yleisurheilun ku-58 aikuisten kuntosporttiryhmässä tammikuussa. Kerran viikossa erilaisia treenejä ja lajeja. Meillä on paljon erilaisia juoksutekiikka treenejä jotka tukee omaa juoksuharrastusta. Monipuoliset muut treenit tekee hyvää, ettei tule liian yksitoikkoisia treenejä.
Mursin häntäluuni ja sain menieren tautiepäilyn talven aikana. Kummankin kanssa pystyin treenaamaan, alkuun pienet tauot ja sitten rauhallinen paluu treeneihin.
helmikuussa osallistuin kpk24/7 sivuston kautta yhteislenkille jonka tavoitteena oli juosta 25km 7min km vauhtia. 26km ja reilu 3 tuntia. Vitsit kyllä kestävyys oli parantunut, ei tuntunut pahalta ollenkaan!
Talven aikana paransin vielä kerran 10km aikaa aktiassa ja ennätys on nyt 56 ja risat. Aloin alkuvuodesta noudattamaan juoksuohjelmaa joka tähtäsi puolimaratoonille.
Kevään tullen vedot ja mäkitreenit on tehneet paluun. Metsälenkit on pidentyneet ja jääneet ohjelmistoon  ja pitkiä teen yksin ja porukassa.
Toukokuun 16 päivä oli merkityksellinen koska silloin oli eka virallinen puolimaraton.Pari viikkoa ennen puolikasta oli kremppaa penikoissa ja niskassa. Mutta juoksu aamuna Olo oli mahtava ja iltapäivällä olin täpinöissäni lähtöviivalla tuhansien muiden kanssa.
Juoksu sujui hienosti ja maaliin pääsin ajassa 2.15.56.
Huikea vuosi takana. Kehityksen huomaa helposti kun aloittaa melkolailla nollasta. Tavoitteita pitää laittaa lisää, tänä vuonna yritän kympillä alittaa 55min ja puolikkaalla 2.10. Polkujuoksukisaan pitäisi kesällä mennä ja sehän on uusi aluevaltaus kisojen saralla. Kokonainen maratonkin kiinnostaisi, mutta sen taidan jättää ensi vuoteen.
Kuka vain voi aloittaa ja aina kehittyy kun kuuntelee kroppaa(mulla välillä vaikeaa, myönnän) ja muistaa monipuolisuuden ja lepopäivät! Ja pitää aloittaa  rauhallisesti, ettei tapa innostusta heti alkuunsa.
Treenit jatkuu meikäläisen osalta huomenna rauhallisella pitkällä juoksulenkillä näkövammaisen juoksukaverini oppaana.
Tsempit kaikille tavoiteisiin!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!

Helsinki City Double Kuukauden päästä, olenko valmis?

Moi! Täällä ollaan taas! Viikko hujahti vauhdilla. Treenit on sujuneet hyvin, mutta niistä tarkemmin huomenna tai maanantaina kun vedän vi...