Lukijat

torstai 1. helmikuuta 2018

kehonhuolto osaksi treeniviikkoa(sisältää muutaman liikkeen ohjeineen)

Moi! Täällä taas. Yritän kirjoitella nykyään useammin, n. 2 postausta viikossa. Nyt on monta juttu ideaa, niin ei pitäisi siitäkään olla kiinni.Nytkin arvoin muutaman postausidean välillä ja päädyin nyt kirjoittamaan kehon huollosta.
Mulle kehonhuolto ei oo ollut se juttu koskaan. Pikku tyttönä harrastin useita vuosia balettia ja voimistelua ja olin venyvä ja taipuisa Sitten tuli teini ikä ja taipuisuus väheni innostuksen mukana..yhdeksännellä luokalla minulta leikattiin selkä ja vähäkin taipuisuus poistui, alussa ei saanut taivutella ja venytellä selkää ja myöhemmin se vain jäi. 
Harrastin monia lajeja, mutta mikää ei tuntunut omalta ja nuorena aikuisena en oikeastaan harrastanat mitään. Joskus innostuin käymään salilla ja välillä uimassa yms.  Kolmekymppisenä tein elämäntapa remontin ja liikuin paljon. Silloinkaan venyttelyt ei kuuluneet asiaan. Jotain pientä joskus.Pari vuotta sitten kävin pilates tunneilla lähikoululla. Se loppui kun eivät löytäneet uutta vetäjää. Tykkäsin pilateksesta ja sen rauhallisesta tahdista. Hengityksen kanssa olin välillä hakoteillä, mutta ei se mitään mukavaa oli. Kokeilin muutamia netti joogia, ne oli mukavia, mutta ei vaan iskenyt ja jäänyt tavaksi.Ostin pilatesrullan ja hierontapalloja yms. ja vähitellen aloin huoltaa kehoa edes välillä, noin 2krt kuukaudessa. Pikku liikkuvuus ja venyttely ja rullaus sessioita useamminkin.
Pakaravaiva on herättänyt minut venyttelemään useammin.
Se äityy tosi pahaksi jos en venyttele edes vähän.
Syksyllä aloitin treenaakotona.comin ilmaisen kuukaudenja silloin lisäsin systemaattisesti kehonhuotoa. Sivuilla on aloittelijoillekin sopivia jooga, pilates, liikkuvuus ja venyttely ohjelmia. Kestoltaan keskiäärin 30 min ja se on helpottanut aloittamista ja sitoutuista, 30 minuuttia on helppo mahduttaa kiireiseenkin päivään ja se tekee hyvää! Aamulla tehty herättelevä joogaflow tai kiireisen päivän iltana tehty yin jooga on ihan parasta! Vaihtelen tunteja, mitä teen , mutta pyrin tekemään rauhallisia kehonhuoltoharjoitteita tai vaativampia ja kehoa vahvistavia pilates ja joogasessioita vähintään 2 tuntia viikossa. Joskus aikaa on vain 10 min ja silloinkin ehtii rullailla jalkoja tai pyöritellä hartioita yms pientä.
Jos ottaa kehonhuollon tavaksi, uskon että sekin jää osaksi treenikalenteria. Sitä paitsi kehityksen huomaa! Aiemmin ei ollut  mitään mahdollisuuksia saada eteentaivutuksessa sormia maahan , nyt ne osuu jo! Kannattaa kokeilla merkata kalenteriin myös kehonhuollot, silloin ne tulee helpommin tehtyä, se sopii minulle ainakin.
Ajattelin laittaa tähän pari helppoa aloittaja ystävällistä jooga asanaa , nää on ihan tavallisia venyttelyliikkeitä ja voit tehdä ne normisti venytellen tai rauhassa hengitykseen keskittyen. minähän olen edelleen notkea kuin puupökkelö, mutta älä anna sen häiritä. Laitan kylkeen myös ohjeet miten liike tehdään. Ohjeet msn hyvinvointi sivuilta josta etsin aina ideoita ja ohjeita liikkeisiin .
käsien painaminen kyykyssä. aloita seisten eteentaivutuksessa, molemmat kädet lattiassa edessäsi. kantapäistä varpaisiin jalat leveällä varpaat ojennettuina ulospäin.
taivuta polvet, vapauta lonkat kohti lattiaa.. pysy korkeudella mikä tuntuu sinusta hyvältä. polvet suorassa linjassa nilkkojen kanssa.
vie kyynärpäät reisien sisäpuolelle ja paina niitä hieman ulospäin. laita kädet yhteen rintakehän kohdalle. pidä selkäranka pitkänä. Hengitä tässä 3 pitkää ja rauhallista sisään ja ulos venytystä.
eteentaivutus haarassa seisoen. 
seiso leveässä haaraasennossa.hengitä syvään , vedä vatsa sisään kohti selkärankaa kurkota käsivartesi ylös.
pidä selkäranka pitkänä ja taivuta lantiosta eteenpäin sisäänhengityksellä, kunnes kätesi osuvat maahan. kävele käsilläsi taakse samaan linjaan varpaiden kanssa. anna pään olla rentona kohti lattiaa. hengitä tässä kolme pitkää venytystä.
neulan silmä.
asetu selinmakuulle jalkapohjat lattiassa ja polvet koukussa. koukista oikea polvi ja risti oikea nilkka vasemman reiden yli, pidä oikea jalka koukistettuna.nosta jalkojasi kohti rintakehää ja nosta rintakehää ylös, että voit kiertää oikean käsivarren jalkojen välistä, tartu vasemmasta reidestä molemmilla käsillä.anna selän ja pään painua takaisin maahan ja kurkota oikeata polvea poispäin kehostasi.vasen jalka suorana tai koukussa.hengitä rauhassa syvään.
Loppuun vielä wikipediasta tietoja erilaisista kehonhuoltotyyleistä .Jooga on Intiassa tuhansien vuosien aikana syntynyt monimuotoinen menetelmä. Alun perin jooga oli kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykymuotoinen jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi, se levisi Intiasta länsimaihin, ja sen maagisuskonnollinen merkitys väheni. Joogaan kuuluu nykyisin asentoharjoituksia ja meditaatiota, ja sen harjoittaminen on monille kehollista terapiaa ja rentoutumista. Intiassa joogaan suhtaudutaan tärkeänä kansanperinteenä, jonka merkitystä hindujen identiteettiin on viime aikoina alettu korostaa.https://fi.wikipedia.org/wiki/Jooga
Pilates-menetelmä on saksalais-amerikkalaisen Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä ja opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein. Menetelmä tuli tunnetuksi alun perin 1900-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa. Erityisesti filmitähdet kiinnostuivat siitä kuultuaan että on lihaskuntoa kasvattava menetelmä joka tekee vartalosta sopusuhtaisen eikä kasvata lihaksia rumalla tavalla.
Pilatesmentelmä on yhdistelmä länsimaisen voimistelun ja esittävän tanssin (baletin, nykytanssin) tekniikoista. Liikkeet tehdään pääasiassa lattialla, jolloin ryhtiä kannattelevien lihasten löytäminen ja aktivoiminen on helpompaa, eikä harjoittelu rasita niveliä.
Pilates on harvinainen siitä, että se soveltuu yhtä hyvin huonokuntoisille ja liikuntaPilates itsessään ei ole tuotemerkki; kuitenkin monet nykyiset pilatesohjaajat ovat rekisteröineet oman versionsa tuotemerkiksi. Tällainen on esimerkiksi Method Putkisto. On myös päteviä opettajia joilla ei ole erityistä tuotemerkkiä. Myös kirjallisia pilatesoppaita on ilmestynyt lukuisia, sillä pilates soveltuu erinomaisesti kotiharjoitteluun. Pilatesmenetelmä elää ja kehittyy jokaisen uuden ohjaajan myötä. Samalla muut liikuntalajit omaksuvat siitä asioita.
Marja Putkisto on tehnyt uraauurtavaa työtä Pilatesmenetelmän tunnetuksitekemisessä Suomessa, ja hän on kouluttanut lukuisia pilatesohjaajia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilates
Venyttely on lihasten pituuden lisäämistä erilaisten liikkeiden avulla. Päivittäinen venyttely on tärkeä osa lihashuoltoa. Se lisää lihaksiston kimmoisuutta ja nivelten liikkuvuutta sekä parantaa ennalta ehkäisevästi koko kehon palautumiskykyä.
Liikkuminen kiristää lihaksia. Kireä lihas on kovan ja kimmottoman tuntuinen. Sen elastisuus ja loppujousto ovat heikentyneet tai kadonneet. Kiristynyt lihas palautuu hitaammin ja on alttiimpi loukkaantumisille ja rasitusvammoille. Lisäksi heikentynyt liikkuvuus tekee liikkumisesta epätaloudellisempaa, jolloin suoritus tuntuu raskaammalta ja energiaa kuluu hukkaan. Suoritusten liikeradat lyhenevät ja liikekaavat muuttuvat] Venyttelyllä estetään lihasten kiristyminen ja vaikutetaan lihaksen sisäiseen aineenvaihduntaan ja rentouteen.https://fi.wikipedia.org/wiki/Venyttely#cite_note-Kuntoilijan_k%C3%A4sikirja-2
Tässähän näitä. Minkälaiset sun kehonhuoltorituaalit on? Mä koen saavani apua juoksuun ja lihaskuntoharjoitteluun kun lisään kehonhuollon treeneihini.
Palaan taas! mukavaa torstaita ja kivaa tulevaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!

huh mikä reissu! Helsinki City Double

Moi! Täällä sitä ollaan, muina ultrajuoksijoina. Hitto, mä tein sen! Juoksin eilen 63.3km! Tässä rapsaa eiliseltä, se on varmasti sekava ja ...