lauantai 2. toukokuuta 2020

Omituisia väittämiä ja mun vinkit juoksua aloittaville

Moi! Nyt kun kevät on täällä ja kesä on tulossa, monet aloittavat juoksun. Toiset ihan nollista ja toiset vuosien tauon jälkeen.
Juoksu on helppo harrastus , kun ei tarvita suuria satsauksia alkuun pääsemiseen. Juoksun aloittamisessa voi kuitenkin helposti tehdä virheitä ja se saattaa päättyä nopeasti niiden takia.
Mä oon nyt juossut 6 vuotta.  Olen kyllä aloittanut useita kertoja aiemminkin, se ei vaan ole onnistunut aiemmilla kerroilla. Virheitä on tehty ja kantapään kautta on opittu asioita. Asiantuntija en oo vieläkään. Kuntoilija ja rakastan juoksua. Tässä listaa omista ajatuksista ,väittämistä joihin uskoin ja vinkeistä aloittelijoille. Kaikille ei sovi samat jutut, mutta ideoita ja vinkkejä voit napata tästä.
Ja extra vinkkinä, jos mä pystyn juoksemaan, niin todennäköisesti säkin pystyt!
1. Inhosin koulussa juoksua ja juoksu bussiin ottaa aina koville, ei oo mun laji.
Mä en voinut sietää juoksua kouluaikana. Tai tykkäsin 50m 60m ja 100m juoksusta, sitä pitemmät oli tuskaa.cooperia inhosin ja löntystin just sen matkan mikä oli minimi.
Kun koulut loppui, jäi lyhyetkin matkat. Kannattaa antaa mahdollisuus nuoruuden inhokkilajille, se voi yllättää!
Bussiin juoksu vetää vieläkin hapoille, kun yhtäkkiä pitää juosta kovaa, ilman lämmittelyä, siitä ei kannata vetää
johtopäätöksiä.
2. Mulla on huono kunto, en voi juosta.
Mä mietin näin usein. Mutta kyllä pystyy juoksemaan huonollakin kunnolla, mutta maltti on valttia!Pitää malttaa aloittaa rauhassa ja lyhyitä pyrähdyksiä, ei täysillä 5km kylmiltään. Mä aloitin usein juoksun, mutta juoksin niin kovaa, että kilometrin jälkeen palasin kotiin henki kurkussa ja naama tulipunaisena ja potkaisin lenkkarit kenkähyllyn perukoille. Olin varma, että juoksu ei ole mulle.
Mutta kun maltoin aloittaa pitkillä kävelyllä ja pienillä juoksupätkillä,homma alkoi toimimaan.
3.maratoonarit ja pitkänmatkan juoksijat on erikoistyyppejä , tavalliset ihmiset ei pysty juosta niin pitkään.
Pyh! Mä oikeasti ajattelin näin vielä 5 vuotta sitten ja nyt oon juossut useamman maratonin ja pari pitempää matkaa
Ensimmäisen maratonin jälkeen( hcm 2015)
. Toki huiput on asia erikseen, mutta kaikilla on mahdollisuudet ainakin treenata ja kokeilla. Joillekin sopii lyhyet matkat ja toisille pitemmät, treenaamalla säännöllisesti kunto ja kestävyys nousee ja matkoja pystyy pidentämään.
Mutta en suosittele kylmiltään lähtemään maratonille, enkä muutenkaan pitkille matkoille, siinä voi hajoittaa kroppaansa ja ainakin tappaa alkavan juoksuinnon.
4.juoksemalla laihtuu.
Se ei valitettavasti pidä paikkaansa.
 Mä laihduin 30kg aikoinaan , ja silloin aloitin juoksun, mutta kyllä ruokavalio on kaiken a ja O. Mulla on vieläkin kiloja ja jotkut välillä ihmettelee, miten mulla voi olla mahaa, kun juoksen niin paljon. Mulla suurin muutos kropassa on tapahtunut takapuolessa ja jaloissa joilla työ enimmäkseen tehdään. Mun ruokailut on vieläkin vähän rempallaan, etsin kokoajan oikeaa tapaa syödä ja keinoa millä saisin ruokailut automaatioksi ja herkuttelun aisoihin. Mutta juosta pystyn hyvin nytkin, siksi en ole stressannut viimeisistä kiloista.
Toki jos aloittaa sohvaperunasta liikkumisen, sekin tiputtaa alkuun painoa, mutta siihen tueksi tarvitaan terveelliset ruokailut, mutta juoksu on hyvä laji painonpudotukseen. Maltilla se aloitus silloinkin, iso ylipaino voi kuormittaa niveliä ja voi olla parempi aloittaa kävelyllä ja lisätä vähitellen juoksua.

Tuossa oli nuo mun ihmeelliset väittämät, mitä mietin ennen juoksukärpäsen puraisua.onko tai onko sulla ollut tuollaisia ajatuksia, tai jotain väittämiä mitkä meinaa estää juoksun aloittamisen?
 Tässä sitten vinkkejä, mitkä toimi mulla aikoinaan.
1. Malttia aloitukseen!
Tossa aiemminkin useammassa kohdassa toitotin malttia, se on tärkeää!
Aloita ensin vaikka kävelyllä joissa juokset rauhallisesti esim lyhtypylvään välin . Ensimmäisillä lenkeillä vaikka 3 kertaa yksi lyhtypylvään väli ja vähitellen lisää juoksu pätkiä.
Jossain vaiheessa, kun juoksu pätkät tuntuu helpoilta, juokse kerrallaan 2 pylvään väliä . Muista myös pitää vauhti rauhallisena, juoksua aloittaessa ei tarvitse juosta intervalleja, se on jo tarpeeksi hyvä treeni kun vuorottelee kävelyä ja hölkkää.


Tässä ensimmäisiltä lenkeiltä

Mulla jossain vaiheessa vaan lyheni kävely pätkät ja huomasin juoksevani koko 5-7 km lenkin.
2. Lepopäivät
Tää on ollut vaikeaa mulle aina. Kun innostuu juoksusta, tekisi mieli treenailla jatkuvasti. Myös sillä sain juoksuinnon katoamaan aikoinaan, kun juoksin esim viitenä päivänä peräkkäin . Koska en ollut aiemmin juossut,  kroppa väsyi ja lopulta into hiipui.alkuun voi olla hyvä juoksukävellä esim 2 kertaa viikossa ja lisätä treenejä vähitellen.
3. Kävely on myös hyvä treenimuoto
Kävely, sauvoilla ja ilman, toimii hyvin treeninä juoksun ohessa. Teen vieläkin välillä pitkiä lenkkejä kävellen tai sauvakävellen.
Kävelen myös osan työmatkaa ja lepopäivinäkin kevyt palauttava pikku kävely tekee hyvää. Kävelyä ei siis kannata jättää , vaikka juoksu sujuisi, ne ei sulje toisiaan pois.
4.monipuolinen treeni
Jos olet päässyt treeneissä vaikka kahteen hölkkään tai hölkkä kävelyyn, voisi viikossa hyvä olla vaikka yksi pitempi kävelylenkki tai sauvakävely tai vaikka pyörälenkki, jonkinlainen lihaskuntotreeni,

salilla tai kotona/ulkona kerran tai kaksi viikossa ja kehonhuoltoa ja venyttelyä, vaikka pienissä osissa useampana päivänä.
5. Pienikin treeni on treeni.
Usein kuulee, että ei ehdi treenata. Voi olla elämäntilanteita , jossa on vaikeaa saada useampia treenejä viikkoon, silloin mennään niillä. Mutta jos ehdit esim aamulla juosta 20 minuuttia ennen töitä, se kannattaa! Jos pystyt illalla juosta 15 min sekin on parempi kuin ei treeniä. Lihaskuntoakin voi tehdä pienissä erissä ja venytellä voi telkkaria katsoessa. Jos lapset on pieniä, voisivatko he tulla pyörillä mukaan lenkille, tai voisitko juosta rattaiden kanssa? Leikkipuistossakin pystyy tekemään kyykkyjä yms pientä, kun lapset leikkii. Itse en kyllä treenannut kun lapset oli pieniä, mutta tiedän että silloinkin tekee hyvää treenata vaikka vähän.
6.koskaan ei ole liian vanha aloittamaan
Itse olin täyttämässä 40 kun aloitin juoksun.tiedän useampiakin ihmisiä, jotka ovat aloittaneet 50 vuotiaina ja myöhemminkin. Maratonilla olen jutellut useammankin yli 70 vuotiaan kanssa jotka ovat kertoneet aloittaneensa 50 vuotiaana juoksun.
7. Ota kaveri mukaan treeneihin


. On helpompi lähteä liikkeelle kun on kaveri mukana, jos kaveri ei tykkää juosta, kävelkää vaikka.
8. Facebook juoksuryhmät
Mulla auttoi kun seurasin juoksusivuja, esim kestävyyttä pintakaasulla 24/7 ja juoksufoorumi ( oisko nykyään juoksu)
Sieltä näkee muitten treenejä ja fiiliksiä, voi kysellä ja saa vertaistukea. Ei kannata lannistua, vaikka monet juoksevat kovempaa ja pitempään, kaikki tekevät omalla tasollaan.
Tässä näitä vinkkejä, miltä kuulostaa? Miten itse aloitit?
Palaan pian! Kivaa viikkoa sulle!

2 kommenttia:

 1. Minäkin inhosin kouluaikoina juoksua, esim. yläasteen 2km maastojuoksu oli aina yhtä kamala.
  Mutta niin minä vain innostuin aikuisiällä (27v) juoksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se onkin useille pakkopullaa se koululiikunta? Onneksi myöhemmin voi testailla ja löytää oman lajin!

   Poista

olis mukavaa saada kommentteja!