tiistai 29. joulukuuta 2020

Sopivasti liikuntaa ja lepoa, joulun aika 2020

 Moi! Täällä ollaan taas! Nyt kun olen joululomalla, on aikaa kirjoitella. Joulu tuli ja meni. Vettä satoi kaatamalla, kun seistiin pimeällä pihalla työkaverin ja viimeiseksi hoitoon jääneen lapsen kanssa 23.12. Kello oli vähän yli neljä kun päästiin joulun viettoon ja oli tosiaan aivan pimeää, eikä olisi heti arvannut, että on jouluaaton aatto, jos ei olisi tiennyt.

Laitoin karjalanpaistin uuniin(jouluaatoksi viemisiksi joulupöytään) ja tehtiin  pitakebabbia ruuaksi. Se oli tarpeeksi helppo ja nopea ruoka tuohon väliin. Me ei taaskaan tehty itse joulua kotiin. Ei olla vuosiin laitettu mitenkään erityisesti joulukoristeita. Muutama kynttilä ja joulukukka


riittää ja lasten tekemiä koristeita on pari. Kävin vielä kaupassa viime hetken ostoksilla. Illalla paketoitiin pojan ja pojan tyttöystävän kanssa viimeiset paketit. Montaa pakettia ei ollutkaan, kun pojat on 17 ja 21 ja toiveet sen verran isoja, että suurin osa lahjoista oli rahaa. Tietysti pari pehmoista pakettia piti laittaa, olisihan se muuten ollut tylsää. 17v pojan tyttöystäväkin vietti joulun meidän kanssa joten paketti hänellekin paketoitiin. Siskon kanssa ostetaan aina jotkut lahjat, muuten aikuisille ei kummemmin ostella. Alkuun oli outoa kun mies ei halunnut ostaa lahjoja, nyt olen tottunut siihen. Ostetaan kun jotain tarvitaan ja yllätetään toisiamme välillä muutenkin. Vanhempani kieltävät aina ostamasta lahjoja, mutta hankkivat aina itse meille. Nykyään viedään kukka ja osa ruoista.

Mietittiin pitkään, miten vietetään joulu kun koronan takia on rajoitettu kokoontumisia. Päädyttiin viettämään se kuitenkin jokavuotiseen tapaan, eli mun ja siskon perheet meidän vanhempien luona. Asutaan lähekkäin, eli meidän on helppo viedä osa ruoista mukana ja voidaan käydä päiväseltään. Meitä oli yhteensä 11 ja osa lapsia. Nähdään muutenkin toisiamme säännöllisesti. 

Mun jouluaatto aamun perinnne on ollut jo pitempään herätä ajoissa, nauttia kahvi rauhassa ja laittaa riisipuuro höyrykattilaan pöhisemään


ja lähteä lenkille. Oli kiva melko lämmin keli, lopussa alkoi sataa vettä, mutta ei se haitannut. Juoksin rauhassa alkuun ja loppuun ja 4x1min vedot minuutin hölkkäpalautuksilla ja 5 min rauhassa ja sitten  2x 3min vedot 3 min hölkkäpalautuksilla. Tosi kiva lenkki! Yhteensä 6km 37 min.


Kotona riisipuuro oli melkein valmis, kävin suihkussa ja tein pikku venyttelyt ja pääsin syömään. 

Päivällä vanhempi poika tuli meille ja lähdettiin yhdessä mun vanhemmille. Mun vanhemmat on yli 70 v, hyväkuntoisia, mutta jo iäkkäitä. He pitivät maskia miltei kokoajan (ruokatauko) ja pyrimme olemaan väljästi. Ihanaa oli taas! Onneksi mun siskolla on pienet 5ja 11vuotiaat pojat, se riemu on niin ihanaa katseltavaa. Ruoka oli hyvää ja tuli syötyä kiintiöt täyteen.




Muutaman tunnin päästä mentiin (mun perhe ja pojan tyttökaveri) miehen äidille viettämään Joulu iltaa. Yöllä vasta kotiuduttiin. Vanhempi poika jäi meille yöksi ja oli ihanaa kun hänkin heräili aamupäivällä meiltä. 

Joulupäivänä heräilin rauhassa ja lähdin kävelylle vasta 11.00. Ilma oli tosi hyvä, pikku pakkanen ja pientä lumisadetta. Kävelin 5.6km 1h. Muuten lepäilin ja herkuttelin ja illalla venyttelin pitkän kaavan mukaan n tunnin. 


Tapaninpäivänä järkkäsin pienen yhteislenkin ja meitä lähti 4 naista juoksemaan pitkistä. Pia juoksi suunnitellusti osan matkasta ja me muut juostiin 22km. Lopussa alkoi jo tuntua jaloissa. Mutta ihmeen hyvällä tunteella sain juostua pitkästä aikaa noin pitkän matkan, aikaa meni 2h34 min.




taas hyvää ruokaa , herkkuja lepoa ja  pitkät venyttelyt.

Sunnuntaina juostiin seuraava yhteislenkki, jota jouduin rajaamaan, kun halukkaita lenkkeilijöitä oli niin paljon. Lopulta meitä lähti 7 juoksijaa. tavoite oli n 15km ja alle 2 tuntia. Juostiin rauhassa 16 km ja aikaa meni 1h 55 min. Tosi kiva lenkki, juostiin kahdessa ja kolmessa porukassa, osa meni vähän kovempaa ja me muut hiljempaa.




Osa reitistä meni poluilla, mutta suurimmaksi osaksi mentiin asfaltilla ja hiekalla. lunta oli vähän maassa ja ilma oli tosi kiva. Yllättävän helppo tunne taas! Illan otin taas rennosti ja katselin leffoja.

Maanantaina oli eka lomapäivä . Heräilin aikaisin ja venyttelin 45 min. Lähdettiin Pian ja Bruno koiran kanssa palauttavalle kävelylle Sipoonkorpeen. Käveltiin storträskiin ja gumböleträskiin ja kierreltiin metsässä, välillä vähän eksyttiin, mutta päästiin pian kartalle taas. Grillipaikalla oli porukkaa, mutta laitettiin makkarat paistumaan ja juotiin kahvit väljemmillä vesillä.




Makkarat napattiin sitten mukaan kun ne oli valmiit ja käveltiin mutustellen autolle.Ihana rento ja rauhallinen käppäily. 5.8km ja 1h32 min. Illalla vielä 45 min venyttelyt.

Tiistaina eli tänään nukuin jopa seitsemään. Otin rennosti ja tein melko kevyen puolen tunnin kuminauhatreenin ja menin puoli kymmeneksi kummityttöni luokse. Otin 3v pojan ja hänen syksyllän syntyneen veljensä mukaani ulkoilemaan. Vauva tuhisi unta koko ajan ja 3v nautti lumileikeistä lähipuistossa ja maastossa.



Ulkoiltiin reilu tunti ja palautin nukkuvan vauvan ja punaposkisen pojan kotiinsa ja jatkoin matkaa kotiin. Kotona istuskelin ja puoliksi nukuin sohvalla ja sain tehdä töitä, että jaksoin lähteä liikkeelle. Lähdin juoksemaan vähän vastahakoisesti , eikä hyvä fiilis tullut missään vaiheessa. Satoi ja tuuli, lumi oli muuttunut loskaksi ja kengät kastui. Olin päättänyt juosta ainakin 5km ja sen tein. 5.2km ja 37 min riitti tänään. Lenkin jälkeen fiilis oli hyvä!

Tein kotona vajaan 10 min kuminauhatreenin kovemmalla sykkeellä kuin aamulla. Illalla vielä venyttelin 25 min.

Aika kivasti on tullut lepäiltyä, treenattua, herkuteltua ja nautittua. Loma jatkuu tän viikon vielä ja jatkan samaan malliin. Miten sun joulu meni? Treenasitko vai lepäsitkö? Oletko lomalla vai joko työt alkoi?

Nyt menen vielä hetkeksi katsomaan telkkaria ja sitten unille, huomenna olisi juoksupäivä. Kivaa loppuviikkoa ja vuotta sulle, palaan pian!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!