tiistai 29. kesäkuuta 2021

Pitkät matkat on mun juttu!kohti 100km

Moikka! Multa on kyselty, miksi juoksen ultra matkoja, miten olen muuttanut treenejä, kauan on kestänyt lisätä kilsoja yms. Myös uudesta ohjelmastani on kyselty, miten se muuttaa treenejäni. Tässä vastaus näihin ja muutamaan muuhunkin kysymykseen ja katsaus, miten treenaan tällä hetkellä.
Aloitin juoksun 7,5 vuotta sitten. Olin juossut aiemminkin laihduttaessani, mutta 7.5 vuotta sitten juoksu alkoi tuntua hyvältä ja vähitellen siitä tuli osa elämääni. Ensin juoksin alle 10km lenkkejä, sitten vähän pitempiä ja aloin treenata puolimaratonille ja sitten maratonille heti ekan puolikkaan jälkeen. Maraton iski mulle täysillä. Oli ihana haastaa itseään ja huomata, että minäkin, tavallinen talliainen pystyn juoksemaan maratonin, 42.2km!!




Juoksu kaverini Tiinan kanssa juostiin 50km rauhassa turisten wihan kilometreillä muutama vuosi sitten. Yhdessä ystävän kanssa juoksu sujui hyvin.

Siitä jäi kipinä, pitäisikö pidentää matkoja. Tiina kyllä ilmoitti, että kerta riitti 50km hulluttelua ja maratonit riittää hänelle.
Kun hcrd siirtyi toukokuulle kokonaan, jotkut juoksivat sekä puolikkaan, että kokonaisen peräkkäin. Seuraavana vuonna se oli virallinen osa tapahtumaa ja minäkin juoksin doublen, eli ensin puolimaraton ja pienen tauon jälkeen kokonainen maraton. Yhteensä siis 63.3km. Lopussa oli jäykät jalat ja jotain kolotuksia, mutta niin hyvä fiilis!! Nälkä siis kasvaa syödessä ja juoksumatkat juostessa. 
Satanen oli kummitellut mielessäni jonkin aikaa. Kun korona siirsi tapahtumia ja juoksin omatoimi maratonin vuosi sitten toukokuun lopussa parin kaverin kanssa, jäi niin hyvä fiilis, että päätin ilmoittautua elokuun masokistin unelmalle 100km matkalle. Lisäilin vähän kilsoja, mutta en radikaalisti, koska maratonista piti palautua kunnolla, eikä aikaa treeneille ollut paljonkaan.  Pisin juoksutreeni oli n. 3h lenkki. Muuten juoksin 1h30-2h30min pitkiksiä viikottainen. Eli treenasin aikalailla samaan tapaan kuin maratonille.
Masokistin unelma oli rankka. Oli helle ja 100km on pitkä ja haastava matka. Pääsin sen läpi kuitenkin🙂 16h18 min ajassa. Eli 1h18 min yli aikarajan. Katkesin täysin ja viimeiset 12km köpöttelin hiljempaa kuin lonkkavikainen mummo rollaattorilla, 12km meni 4h! Olin siis niin rätti. Onneksi sain kavereilta ja mieheltäni seuraa loppu kiekoille. Päätin treenata paremmin tänä vuonna, josko saisin paremman kokemuksen tänä vuonna, kun treenaan kunnolla kohti 100km. Niin hieno fiilis jäi tosta 100km matkasta, mä tein sen, etenin omin jaloin 100km!



Katsotaan helpottuuko matka ollenkaan kun muutan treenejäni.  Tänä vuonna tavoittelen 15h alitusta, mikä pitäisi olla mahdollista jos saan tasapainoisen ja hyvän juoksun. 
Tänä vuonna sain juosta koko talven terveenä. Juoksin muutaman 3h lenkin 2 x4h lenkin  ja yhden 50km/7h juoksun juoksukaverini Mian kanssa.

Mulla oli tarkoitus juosta kesäkuussa 3-4h lenkkejä ja heinäkuussa maraton. 
Sain avukseni juoksukaverini Marikan miehen Jarin joka on juossut 160km matkoja. Halusin apuja järkevään treenaamiseen. Jari ilmoitti heti, ettei yli kolmen tunnin lenkkejä kannata tehdä, niistä palautuminen kestää. Tykkään 4h lenkeistä, voi olla, että ujutan yhden vielä ennen elokuuta, koen että palaudun niistä hyvin. Muuten kyllä ymmärrän ajatuksen. Kannattaa treenata laadukkaammin kuin kahmia kerralla paljon ja menettää sitten useita päiviä/viikkoja treeni aikaa. 
Nyt saan Jarilta ohjelman 3ksi viikoksi kerrallaan. N kuukausi on menty Jarin avustuksella ja tuntuu hyvältä kun joku katsoo vähän mitä teen ja miksi. En olisi Merituuli, jos tekisin ihan täysin ohjelman mukaan, mutta yritän kuitenkin mahdollisimman paljon noudattaa ohjelmaa. Kysyn kyllä Jarin mielipidettä jos teen radikaaleja muutoksia, ja viikon lopussa kerron fiilikset ja miten toteutin ohjelmaa. Meillä oli siis alusta lähtien sovittuna, että saan rungon ja toteutan sitä sitten minulle sopivasti. Nyt oon kuitenkin treenannut melko hyvin ohjelman mukaan.
Vaikkei Jari olekaan valmentaja, ohjelma tuntuu hyvältä ja sopii mulle. Siinä nostetaan vähitellen kilsoja kohti elokuuta. Olen opetellut kuuntelemaan kroppaa ja parina viikkona olen tehnyt lisä treenejä, mutta pitänyt sitten ylimääräisiä totaalilepo ja. Oon huomannut, että mulle sopii aamu ja iltatreeni samana päivänä yhtenä tai kahtena päivänä viikossa ja sitten 2 lepopäivää. 
Venyttelyä teen paljon ja lihaskuntoa

kotona 2kertaa viikossa. Kävelen myös, välillä paljon ja välillä vähän. Juoksua tulee n 45-55km viikossa . Yksi vktreeni (ei enää 1min vetoja joista tykkään, vaan pidempiä 10 min - 20min vk vetoja.)

tähän asti on ollut yksi 1h30- 2h

pitkis viikossa, kohta niitä tulee välillä kaksikin viikossa. Tulee myös selkeästi kevyempiä viikkoja, että kroppa palautuu. 
 Kohta alkaa kesäloma ja voin treenata enemmän. Mulla tulee töissä paljon askelia ja oon jalkojen päällä kokoajan, eli lomalla toi kokonaisrasitus on erilainen. Yritän myös monipuolistaa treenejä lomalla ja lepäilen ja nautin vapaista. Juoksu sujuu tällä hetkellä hyvin, eikä tunnu raskaalta, vaan odotan treenejä kovasti. 
Treenaatko sä tavoitteellisesti? Onko sulla tavoitteita, vai juoksetko iloksesi ilman tavoitteita? 
Pistä kysymyksiä tulemaan jos joku juttu jäi mietityttämään, tai jos on jotain mitä haluat kuulla. Instagramissa (juoksujalkavipattaa) löydät kaikki juoksut ja paljon treeneistä. 
Nyt lähden nukkumaan, aamulla aikaisin juoksemaan. Palaan taas! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

olis mukavaa saada kommentteja!